Je bent hier: homenieuwsKudde schapen graast in het Emmelerbos

Kudde schapen graast in het Emmelerbos

Sinds begin mei hebben we buren bij onze kinderboerderij. Er loopt een herder met een kudde schapen door het bos. Een prachtig stukje toegevoegde waarde, natuur bij natuur! Een prachtig gezicht!

Gemeente Noordoostpolder doet momenteel een proef met het begrazen van bosweiden. Vanaf begin mei loopt een kudde van zo’n 100 schapen met lammetjes door het Emmelerbos. De kudde kan in ongeveer een week het Emmelerbos begrazen. De herder komt dit jaar nog twee of drie keer terug met de kudde, afhankelijk van hoe hard het gras groeit.

 

Begrazen met schapen heeft veel voordelen

De gemeente voert deze pilot uit, omdat het meer biodiversiteit oplevert. Door de selectieve begrazing kunnen meer verschillende soorten plantjes blijven leven Verder eten schapen bereklauw, een natuurlijke manier van bestrijding van deze giftige plant. De gemeente verwacht ook dat er een combi kan ontstaan met natuureducatie. Als deze proef slaagt wil de gemeente in de komende jaren de schapen ook in de parken in Emmeloord laten grazen.

 

Honden aan de lijn

De herder, Jacqueline Meijners, vraagt hondenbezitters hun hond aan te lijnen. De schapen schrikken namelijk van onbekende honden. Zelf heeft ze drie honden die getraind zijn om met de kudde te werken. Op haar  Facebook pagina kunnen mensen alvast een inkijkje nemen in haar werk: “ De schapen van Paramoudra”.